Personal Style Diary

Friday, August 17, 2018

5 jutarnjih navika koje će vam promeniti životBilo da ste ranoranilac bilo da ste spavalica, sigurna sam da ćete se složiti sa konstatacijom da je jutro najvažniji deo dana. Kada mi jutro dobro započne imam utisak da će ostatak dana biti još bolji. U suprotnom, ako mi jutro loše krene i okupiraju me neke negativne stvari od trenutka kada otvorim oči, znam da ni ostatak dana neće biti bolji. Jutarnje rutine su iz toga razloga jako važne, jer ono što uradite u prvih sat vremena svog dana odrediće ton za ceo dan. Ja se trudim da svakodnevno uvodim zdrave navike u svoj život i primetila sam da je ovih 5 imalo najveći pozitivan uticaj na mene do sada.

1.       Voda

Zvuči tako izlizano, ali budimo iskreni, koliko vas je jutros čim je otvorilo oči popilo čašu vode? Pre kafe, cigarete, doručka... Unos dovoljne količine vode u organizam je jako važan za funkcionisanje naših organa. Ja sam primetila da kada pijem nekoliko litara vode dnevno imam više energije i manje spavam. Započnite dan čašom mlake vode sa limunom i videćete da će ta toliko jednostavna stvar imati ogroman pozitivan uticaj na vašu energiju.

2.       Ne dirajte telefon

U prvih sat vremena od trenutka kada se probudite nemojte paliti telefon, nemojte proveravati notifikacije na društvenim mrežama, čitati mailove itd. Pokušajte da bar tih sat vremena dnevno priuštite sebi potpuni internet detox. Za to vreme sredite misli, pripremite se za dan i uradite nešto korisno za sebe.

3.       Vežbanje

Znam da mnogi od vas, baš kao što sam i ja ranije, vežbanje ostavljaju za popodne ili za uveče. Otkriću vam tajnu, to popodne se često pretvori u uveče, a uveče se pretvori u sutra, a sutra se pretvori u sledeći ponedeljak... Mada zašto imam utisak kao da ste vi već ovo znali? Činjenica je da mnogi od nas u toku dana imaju previše obaveza da bi ubacili tu još i vežbanje, a nekad smo previše umorni ili nas mrzi pa za čas smislimo neki izgovor. Zato, ako odradite trening ujutru mirni ste do kraja dana i to je divan osećaj. Ako nemate vremena probudite se pola sata ranije. Nađite način.

4.       To Do lista

Ako ste od onih koji imaju bar po jednu listu za sve u životu, onda ne moram preterano da vam objašnjavam važnost ove stavke. Međutim, ako ste od onih koji vole da rade bez plana i jasnog vremenskog okvira, onda morate pod hitno da pribegnete pisanju To Do liste. Pokušajte jedan dan da sastavite listu svega što tog dana treba da uradite. Zatim odredite prioritete, važne i manje važne stavke. Rešavajte svoje obaveze tim redosledom jednu po jednu i videćete da ćete sve završiti mnogo brže i lakše. Osim toga, nema boljeg osećaja nego kad prežvrljate i poslednju stavku sa svoje to do liste.

5.       Motivišite se

Ja ne počinjem svoj dan bez doze motivacije. Obavezno svako jutro pre nego počnem sa radom odslušam neki video na youtube-u. To najčešće bude neki TED talk ili intervju nekog uspešnog biznismena, a neretko i video nekog motivacionog govornika. Šta god da mi u tom trenutku odgovara. Kada čujem iskustva i priče uspešnih ljudi to mi nekako da snagu i energiju da se trudim i da tog dana dam sve od sebe. Pokrene me i inspiriše da budem još bolja nego juče.

Kada na ovaj način započnem svoje jutro pozitivna iskustva samo nastave da se nižu i znam da me čeka uspešan dan. Pokušajte neku od ovih navika da uvedete kod sebe i posmatrajte kako vam život postaje lakši i lepši.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Thank you for your comment!

Blogger Template Created by pipdig