Personal Style Diary

Wednesday, January 15, 2020

Vreme je za detox nakon praznika!


Nakon desetak dana prejedanja i uživanja u sarmama i pečenju, vreme je za detox! Odlučila sam da je vreme za povratak na moju ishranu i rutinu vežbanja. S obzirom na to da ima skoro mesec dana kako ne vodim računa o tome šta jedem i kako većinu slobodnog vremena provodim izležavajući se, shvatila sam da bi neka drastična promena u ovom trenutku bila pogrešna jer ne bih mogla da istrajem u tome, odustala bih brzo i to bi dovelo do još većeg nezadovoljstva. Umesto toga, odlučila sam da uvedem za početak nekoliko malih promena koje će me polako pripremiti na sve ozbiljniju i ozbiljniju disciplinu kada je u pitanju ishrana i vežbanje. Evo kako ja započinjem svoj detox:

1. Hidratacija


Znate već koliko se borim sa tim da pijem dovoljno vode u toku dana i nažalost ne dolazi mi to prirodno. U ovim prazničnim danima ne vodim računa o tome šta jedem i vrlo često zaboravim i na unos tečnosti. Zato sam odlučila da prvi korak u mom vraćanju zdravijoj rutini bude da počnem da pijem više tečnosti, konkretno obične vode, vode sa limunom i nezaslađenih čajeva.

2. 5 min je bolje od 0 min


Budimo realni, neki ozbiljniji trening u ovom trenutku nije opcija, ali zato mogu da uvedem nekoliko promena koje će mi polako vratiti kondiciju. Odlučila sam da uradim 5 min neke fizičke aktivnosti posle svakog obroka - penjanje uz stepenice, vožnja sobnog bicikla, hodanje u mestu... Pored toga, potrudiću se da jednom dnevno ubacim i 20 min treninga kod kuće. Nadam se da će mi to ubrzati metabolizam, podstaći izbacivanje toksina i vratiti polako kondiciju.

3. Rezovi


Uvek do sada, kada god bih počinjala neku dijetu ili detox, izbacivala bih iz ishrane sve nezdravo. To na duže staze nije održivo i svaki put bih prekršila. To onda dovodi do prejedanja jer kao - ako sam već prekršila, daj onda bar da se najedem kao čovek pa ćemo sutra ispočetka. Verujem da ima vas koji možete da se prepoznate u ovoj priči, a to je baš zbog toga što pravimo drastične rezove kada startujemo s dijetom. Zato sam ja odlučila da postepeno smanjujem sebi unos tih namirnica koje znam da mi ne prijaju i koje ničemu ne služe. Umesto da sebi u startu zabranim i slatkiše i grickalice i sokove i hleb i testeninu, odlučila sam za početak da to bude samo hleb jer u njemu najmanje uživam. Jedem ga potpuno bespotrebno. Sokove svakako ne volim da pijem i pijem ih jako retko. Teže mi je da se odreknem slatkiša i grickalica i zato ću to ostaviti za kasnije, a za početak ću se potruditi da unos toga bar malo smanjim. 

To predlažem i vama, počnite od sitnijih stvari. Malo po malo doći ćemo do te zdrave rutine kakva nam najviše prija. Da li je i vama potreban detox posle ovih prazničnih dana?

Fotografija: Pinterest
SHARE:

1 comment

  1. Such a great post. You are so right - five minutes is better than none. Definitely going to keep that in mind.
    the creation of beauty is art.

    ReplyDelete

Thank you for your comment!

Blogger Template Created by pipdig