Personal Style Diary

Friday, February 10, 2017

How To Create Capsule Wardrobe

Koliko puta ste izgovorile onu čuvenu rečenicu "A closet full of clothes and nothing to wear"? Meni se to u poslednje vreme često dešava. Prvo sam mislila da je to zato što se stalno trudim da osmislim nešto zanimljivo i drugačije, što će u potpunosti opisivati mene u datom trenutku, pa inspiracije jednostavno nekad ponestane. Onda sam shvatila da se to ipak dešava zato što ja zapravo nemam dovoljno kvalitetnih basic komada. Uvek u šopingu primetim neki otkačeni upadljiv komad, a kupovina onih "običnih" stvari nekako uvek izostane. Zato se ponekad nađem u situaciji kada ne znam šta bih obukla, a u isto vreme ne znam gde ću više sa tolikom svojom garderobom. Ako se pronalazite imalo u mojoj priči, nastavite da čitate, jer sam pronašla rešenje.  Da li ste čule za termin capsule wardrobe?


Capsule wardrobe je naziv za manju kolekciju od tridesetak basic odevnih komada koji su višestruko upotrebljivi; kolekcija od tridesetak odevnih komada od kojih može da se napravi mnogo različitih outfita; kolekcija komada koji vam dobro stoje.

Kako to zapravo izgleda? Izbacite sve nepotrebno iz svog garderobera, zadržite samo 20-30 osnovnih komada i samo njih kombinujete tokom cele sezone. Kada poželite da dodate jedan novi komad svojoj kolekciji jedan stari morate izbaciti.

Zašto je toliko sjajno imati svoj capsule wardrobe? Prvenstveno, zato što to podrazumeva manje trošenje energije i vremena na smišljanje outfita ujutru, uštedu novca utrošenog na garderobu, više prostora u sobi za neke druge stvari, manje vremena utrošenog na pranje i peglanje odeće itd.

Kako napraviti capsule wardrobe

#1 Najpre redukujte bespotrebne stvari iz svog garderobera. Raspremite ga u ova jednostavna 4 koraka.

#2 Kada ste raspremili garderober, definišite svoj stil. Najlakše ćete to uraditi ovako.

#3 Sada kada imate ideju kako bi vaši outfiti trebalo da izgledaju, prođite još jednom kroz svoj redukovani garderober. Pošto ste izbacili sve što vam se više ne dopada, onu odeću koja je preostala sortirajte u dve gomile - onu koja vam se dopada i koju ćete sigurno nositi i ona druga za koju niste baš sigurni. Isprobajte odeću za koju niste sigurni da li da je zadržite i postavite sebi tri pitanja: 
1. Da li mi ovo dobro stoji? 
2. Da li bih danas isto ovo kupila? 
3. Da li ću imati priliku da ovo nosim u naredna 3 meseca? 
Ako je odgovor na sva tri pitanja potvrdan, prebacite taj komad u onu gomilu koju ćete zadržati. Ostalo odložite negde gde vam neće smetati.

#4 Na redu je kreiranje strukture garderobera. Najbolje je da od svoje odabrane garderobe odaberete 6-7 donjih delova, 3-4 haljine, 7-8 gornjih delova, 2-3 jakne, 4-5 pari obuće, 2-3 komada nakita i 2-3 torbe. Ono što vam nedostaje možete vremenom nabaviti. U capsule wardrobe vredi ulagati jer su to odevni komadi koje ćete po pravilu često nositi i koji će se sigurno isplatiti.

#5 I na kraju, osmislite što više kombinacija od datih odevnih komada. Budite kreativni, igrajte se i sigurno ćete vremenom naučiti kako da iskoristite maksimum od onoga što imate.

Da li vam se dopada ideja ovakvog oblačenja? Šta biste vi stavili u svoj capsule wardrobe?
SHARE:

No comments

Post a Comment

Thank you for your comment!

Blogger Template Created by pipdig