Personal Style Diary

Friday, December 01, 2017

Kako da uspešno završite staru i srećni dočekate novu godinu


Bez obzira na to kakva vam je bila cela ova godina, neka decembar bude mesec u kome će se dogoditi najbolje stvari. Sigurna sam da svako od vas želi da uspešno završi ovu 2017. i srećan dočeka novu 2018. godinu koja će sa sobom doneti nove nade, planove, ideje i želje. Sastavila sam listu predloga kako da u tome uspete.

Ostvarite svoje neostvarene novogodišnje planove

Ako ste imalo kao ja, onda sigurno na početku svake nove godine 1. januara sastavljate listu ciljeva koje želite da ostvarite do kraja te godine. Godinama unazad na svakoj mojoj listi se ponavlja nekoliko stavki koje nikako da precrtam. Poput zdravije ću se hraniti, budiću se ranije, meditiraću redovno itd. Realno gledano to nije nešto neizvodljivo. To su zdrave navike koje je moguće implementirati za 21 dan (kažu da je toliko potrebno da se stvori navika - dobra ili loša), što znači da imam i više nego dovoljno vremena da ipak ostvarim to do kraja godine kao što sam i zacrtala. Zašto oduglovačiti i čekati januar kada to mogu da uradim i sada i da onda zadovoljna uđem u novu godinu.

Proverite još jednom svoju staru novogodišnju listu

Ovo iznad odnosilo se na one ciljeve koje svake godine iznova stavljamo na svoju listu, ali sigurna sam da kod svakog od nas ima i onih ciljeva koji su se tu pronašli prvi put. Ja sam npr. odlučila da će ovo biti godina kada ću naučiti novi jezik, i to italijanski, koji mi se oduvek dopadao. Ipak, moje učenje italijanskog nije odmaklo dalje od pogledane jedne italijanske serije i savladanih par fraza. Ali još uvek nije kasno da počnem. Zato sam pronašla besplatan online kurs i danas počinjem sa učenjem. Naravno to nije nešto što ću perfektno znati do nove godine, ali imaću već neko znanje i onda će moja novogodišnja želja biti da samo unapredim to svoje znanje italijanskog. 

Ispunite sebi novogodišnju želju

Postoji li nešto što ste toliko želeli cele ove godine, a niste to dobili? Da nekoga vidite, da nešto sebi kupite ili da negde otputujete? Dajte sve od sebe da do kraja ovog meseca sebi tu želju ispunite. Razmišljajte, budite kreativni. Sigurno postoji način da to učinite za sebe. Možda vam se čini nemogućim jer ako to niste uspeli za prethodnih 11 meseci zašto biste uspeli sada, ali ako ćemo iskreno, mnogi od nas se samo ulenje i zaborave već u martu na sve ono što su u ponoć poželeli. Zato pronađite svoju staru listu želja i prisetite se šta je to što ste zamislili da ćete imati do naredne nove godine. I setite se - ko hoće nađe način.

Osvrnite se na godinu koja je iza vas

Odvojite neko vreme da se osvrnete na ove mesece koji su za nama. Šta je to što vam nije pošlo za rukom? Šta biste voleli da je bilo drugačije? Šta je moglo da se uradi bolje? Ali važno je da kada razmišljate o ovim stvarima ne radite to sa negativnom emocijom. Ne radimo ovo da bi se osećali loše i krivili sebe, već da sagledamo sada kako da postupimo sledeći put kada se nađemo u sličnoj situaciji. Izvucite najbolje iz svega ružnog i manje lepog što vam se desilo ove godine, jer na kraju, ipak su to lekcije koje su se baš nama dogodile s razlogom. Prihvatite trenutnu situaciju, zahvalite se na njoj i obećajte sebi da ćete u narednoj godini biti još bolji.

Srećna lista

Da ne bude da pravimo osvrt samo na negativne situacije, veoma je važan ovaj korak. Zapravo mislim da je ovo najvažniji korak od svih. Sedite i napravite listu svega lepog što se dogodilo ove godine. Svega što vas je nasmejalo, usrećilo, svakog i najmanjeg uspeha na poslu, u školi, svakog lepog druženja sa prijateljima. Navedite svaki trenutak od početka godine kada ste bili srećni i ponosni na sebe. Ja sam baš juče razmišljala o tome kako se ove godine nije ništa "posebno" dogodilo, ali onda mi pade na pamet desilo se ovo, pa ovo, pa ovo... Pa shvatim da moja ništa posebna godina je bila jedna od najlepših do sada i da se puno toga divnog dogodilo i privatno i poslovno. Možda na prvu loptu i vi pomislite da je ova godina bila "ništa posebno", ali kopajte dublje. Sigurno je bilo predivnih trenutaka. Neka vam u prisećanju posluži galerija u telefonu, instagram, fejsbuk, sedite s prijateljima na kafu i razgovarajte o tome zajedno. Zatim sastavite tu listu i čitajte je svakog dana do kraja godine. Budite ponosni na sebe i srećni, zahvalite se na svakom od tih trenutaka.

I za kraj...


Neka ovaj decembar bude mesec kada ćete uživati. Ugađajte sebi, potrudite se da što više radite ono što volite, da se smejete i onda kada vam možda nije do toga. Uskoro će početi novogodišnja euforija i želim vam da uživate u svakom trenutku. Ne dozvolite da vam neke brige (koje nas sve standardno okupiraju pred kraj godine) budu prepreka u tome.

SHARE:

2 comments

 1. Majo zaista divan post za kraj ove godine! Moram ti priznati da iste muke mucimo ( budjenje, redovna meditacija, ucenje jezika- u mom slucaju nemackog) :D! Iskreno se nadam da cemo ove godine istrajati i konacno precrtati ove stavke sa nasih lista!

  P.S. Ja sam svoju listu ciljeva vec napravila! :D

  Pozdrav! :*

  Milica

  https://thepassportstampblog.wordpress.com/

  ReplyDelete

Thank you for your comment!

Blogger Template Created by pipdig